Yritin lukea Korhosen teosta Kahden ja yhden yön tarinoita joskus vuoden 2004 tienoilla, ystävän suosituksesta, mutta yritys ei silloin ottanut tulta alleen. Tällä kertaa sain Korhosen Lääkäriromaanista (2008) kaksi hyvin erityyppistä suositusta ja päätin kokeilla onneani uudestaan. Turussa asuva ystäväni (jonka kirjamakuun luotan lähes täydellisesti!) sanoi, että kirja herättää hänessä jopa suuremman nostalgian kuin Jani Saxellin romaani Minä, Lotta ja Päivikki. Tiedän, että Saxellin romaani on ystävälleni SE nostalgiaromaani, joten kiinnostuin Korhosen Lääkäriromaanista oitis. Toinen ystäväni puolestaan kertoi, että Lääkäriromaanin päähenkilö Niklas herätti hänessä suuren inhon kaikkia suomalaisia miehiä kohtaan. Mikä suositus!

Lääkäriromaani sekä elää 2000-lukua että muistelee mennyttä, monen henkilöhahmon kautta. 80- ja 90-luvuilla lapsuuttaan ja nuoruuttaan viettäneet löytävät siitä varmasti palasia omasta menneisyydestään. Kolmeakymppiä pelkäävät, sitä pakenevat tai piilottelevat saattavat löytää romaanin nykyhetkestäkin jotain tuttua. Romaanin havainnot arjesta, nykyajasta ja parisuhteesta ovat mielenkiintoisia, ja ne eivät päästä lukijaansa helpolla. 

Onko romaani kolmekymppisten kipuilua? Onhan se. Sen kautta voi miettiä sitoutumista, vapautta ja välittämistä. Miksi kaksi ihmistä päätyy yhteen? Miten he tottuvat toisiinsa? Miten he tulevat toisistaan riippuvaisiksi? Mitkä asiat edistävät ja ylläpitävät riippuvuutta ihmissuhteissa ylipäänsä? Mikä saa ihmiset eroamaan?

Pidin erittäin paljon romaanin kielestä, joka osuu erityisesti ihmisten kuvailussa. Metaforat ovat tuoreita ja usein hyvin hauskoja. Liian monia romanttisen kirjallisuuden seksikohtauksia lukeneena (tiedättehän: juuri kun Megan ajatteli, että hän ei kestä enää hetkeäkään, he vavahtelivat Jasonin kanssa samaan aikaan hekuman huipulle ja takertuivat toisiinsa henkeään haukkoen) arvostin kirjassa ollutta seksin kuvausta. Siinäkään henkilöhahmoja (tai lukijaa) ei päästetty helpolla hekumaan, vaan heidät pakotettiin ottamaan vastaan myös kaikki ne erilaiset tunteet, jotka seksi pitää sisällään.

Lääkäriromaani kannattaa lukea senkin takia, että voi suositella sitä ystävälle, ja istua sitten pitkän illan ystävän kanssa kapakassa ruotimassa romaania. Aiheet eivät ihan heti lopu, eivät siis myöskään tuopit.